Ekşimiş Yoğurt Yenir mi ?

Ekşimiş Yoğurt Yenir mi ? 1 – eksimis yogurt

Günümüzde hemen hemen herkes yoğurdunu evde kendisi yapmak istiyor ve genellikle haftalık tüketilecek şekilde yoğurtlar yapılıyor, fakat bazen planlandığı gibi olmuyor yoğurt az tüketiliyor ya da saklanmasından dolayı çabuk ekşiyor. Ekşiyen yoğurdu çoğu insan tüketmekte güçlük çekmektedir.

Ekşimiş Yoğurt Yenir mi ?

Yoğurdun tadı bozulmamış fakat ekşimiş ise yenilebilir. Ekşimiş yoğurdun içinde yararlı bakteri sayısı çoğalmıştır. Fakat her insan ekşi yoğurt yemeyi sevmez peki ekşimiş yoğurdu ne yapalım ? Dökelim mi ? Bu durumda ekşiyen yoğurdu dökmemek için neler yapabiliriz.

Ekşimiş Yoğurt Nasıl Değerlendirilir ?

  • Çökelek yaparak
  • Süzme yoğurt yaparak
  • Hamur işleri yaparak
  • Ekşi ayran yaparak
  • Kurut yaparak
  • Ekşi yoğurt çorbası yaparak

Ekşimiş Yoğurttan Çökelek Yapımı

Ekşimiş olan yoğurt bir tencereye alınarak üzerini biraz geçecek kadar su eklenir ve ayran gibi karıştırılır. Daha sonra ocağa konularak pişirilir. Yoğurt kesilip ayrışmaya başlayınca iyice sarı rengi çıkar, yoğurdun kesilmiş kısımları üste çıkarken sarı suyu altta kalır . Bu aşamaya gelince yoğurt tamamen pişmiş olur. Bir tencerenin içine süzgeç konularak üstüne temiz mutfak için kullandığınız bir bez, tülbent vb. serilir ve pişirilmiş yoğurt bezin üstüne dökülür. Kenarlarından iyice toparlanarak bağlanır ve bir süre suyunun süzülmesi beklenir daha sonra isteğe göre ya çıkartılır ve kullanılır ya da başka bir yerde biraz daha suyunun süzülmesi beklenir. Ekşi yoğurttan çökeleğimiz hazırdır. İstediğimiz her yerde poğaça, börek, yumurta yaparken kullanılabilir. Daha detaylı bilgi için Çökelek Nasıl Yapılır ? tarifimize göz atabilirsiniz.

Ekşimiş Yoğurttan Süzme Yoğurt Yapımı

Ekşimiş Yoğurt Yenir mi ? 3 – suzme yogurt yapimi 7

Ekşimiş artık yenmeyecek durumda olan yoğurdun içine biraz su eklenir ve karıştırıldıktan sonra üstüne 2 kat peçete konulur ve üstüne mutfakta sadece yiyecekler için kullanılan bir bez katlanarak konulur. Yoğurdun suyu peçetenin üstüne çıkacak ve bez suyu emecektir. Aklınıza geldikçe yoğurdun üstündeki bezi sıkarak suyunu atabilirsiniz. Kısa bir süre sonra yoğurdunuzun hem ekşiliği gidecek hem de süzme yoğurt haline gelecektir. İsterseniz yoğurdun içine biraz tuz ekleyebilirsiniz. Tuz yoğurdun o asitliğini iyice kıracaktır. Daha fazla bilgi için Evde Süzme Yoğurt Yapımı tarifimize göz atabilirsiniz.

Ekşimiş Yoğurdun Hamur İşlerinde Kullanımı

Ekşimiş yoğurdu ekşi poğaça yapımında ya da ekşi mayalı ekmek yapımında kullanabilirsiniz. Hem ekmeğiniz daha lezzetli, daha besleyici olacaktır hem de yoğurdunuzu dökmemiş olacaksınızdır.

Ekşimiş Yoğurttan Ekşi Ayran Yapmak

Bence ekşimiş yoğurdun ayranı hazır ayranlara göre kat kat daha lezzetli oluyor, zaten hazır ayranlarda ayran tadı alınmıyor.

Ekşimiş yoğurttan ayran yapmak için derin bir kaba 3-4 yemek kaşığı yoğurt ekleyerek üstüne tuz ilave edin ve çırpın. Daha sonra istediğiniz kıvama göre suyunu ekleyin. Dilerseniz daha kolay olması için blender ile yapabilirsiniz. Ayranı daha da lezzetlendirmek ve ekşiliğini biraz kırmak istiyorsanız içine taze nane, fesleğen veya dereotu ekleyebilirsiniz.

Ekşimiş Yoğurttan Kurut Yapmak

Ekşimiş Yoğurt Yenir mi ? 4 – kurut 3

Kurut yoğurdun süzme haline getirilip daha sonra da tuz ile karıştırılarak güneşte iyice kurutulmasıdır. Detaylar için Kurut tarifimize göz atabilirsiniz.





Ekşimiş Yoğurttan Ekşi Yoğurt Çorbası Yapmak

Yoğurt çorbasını, yayla çorbasını hemen hemen herkes bilmektedir. Yoğurt çorbasını ekşi ayranla yapmak ayrı bir lezzet katmaktadır.

Yoğurdun Ekşimemesi İçin Neler Yapılmalıdır ?

  • Yoğurdun ekşimemesi için ilk önce mayalanmasına dikkat etmeliyiz. Ekşi bir maya ile yoğurt mayalıyorsak yoğurdumuz yine ekşi olacaktır. Mayayı değiştirmek en kolay ve güvenilir yoldur.
  • Mayalanmaya bırakılan yoğurt çok fazla dışarda bekletilmemelidir. Mayalama yaptıktan sonra yoğurt kıvamına gelmeye başlayınca hemen buzdolabına konulmalıdır.
  • Yoğurt mayalamak için uygun kap kullanılmalıdır. Plastik kaplar yerine çelik, bakır, cam, toprak kaplar tercih edilmelidir.
  • Süt miktarı çok fazla ise bir kaç kaba bölerek yoğurt mayalanması sürekli açılmayacağı için ekşimesini geciktirmektedir.
  • Ekşimeye başlayacak olan yoğurda biraz tuz ekleyebilir ve ekşimesini önleyebilirsiniz.

You may also like...

Bir Cevap Yazın